Kontakt: +45 3313 0260 | re-bag@re-bag.com

Pressemeddelse

Den 16. marts 2018                                                      

En misforstået debat om genbrugsposer contra en gangs plastikposer.

DTU har for få dage siden offentliggjort en rapport med navnet ”Life Cycle Assessment of grocery carrier bags”.

De seneste dage har den danske presse været fyldt med konklusioner om at den såkaldte en gangs plasticpose er bedre for miljøet end genbrugsposer, med selvsamme rapport som evident materialegrundlag!

Lad os slå én ting fast – Det er en meget ufuldendt og unuanceret konklusion!

Ifølge Anders Damgaard - én af rapportens forfattere, er det til enhver tid bedst at købe genbrugsposer. Han påpeger, at der er forskel på hvor stor en belastning de forskellige materialer har for miljøet. Man bør i større udstrækning se på materialet og vælge det mest miljøvenlige, og ikke blande forskellige materialer (så disse ikke kan recirkuleres). Dernæst og meget vigtigt er det, at vi forbrugere genbruger tasken igen og igen!

I Re-bag arbejder vi med cirkulær økonomi og rådgiver vores kunder om materialevalg og design – det er naturligvis i sidste ende vores kunder der træffer beslutningen om, hvordan tasken skal se ud, og den tunge kanvas bomuldspose er sjældent den foretrukne. Der bestilles derimod mange lette bomuldsposer, vævende PP poser (som den blå Ikea pose vi alle kender) i genanvendeligt plastik, eller PET poser, der kan fremstilles af gamle plastikflasker. Alle produkter, der er et bedre miljøvalg ift. genbrug og genanvendelse end en gangs plastikposen. 

Ja, det er rigtigt, at eksemplet med en ”materialetung” bomulds pose, taber overfor en let en gangs plasticpose når man ser på Co2 træk. Til gengæld er det to meget forskellige produkter, og man kan anfægte hvorvidt de overhovedet kan sammenlignes! Og ja, dér skal man nok vælge en lettere bomuldskvalitet, der stadig kan holde til mange indkøbsture, eller en stærk PP vævet pose, der er lavet af genanvendeligt PP (plastik), eller én af de andre, for miljøet, fornuftige posevalg. 

Men at bruge dette ene eksempel til at retfærdiggøre, at nu skal vi bare bruge løs af plastikposer uden dårlig samvittighed, og ikke købe en genbrugspose er misvisende!  

Hvor er vores nationale ambitioner om at genbruge og genanvende, for derved at spare på verdens ressourcer?

Argumenterne for at købe genbrugs poser i Irma, Meny, Brugsen og andre steder er usynlige i denne kommunikation – og det er helt urimeligt, ikke mindst i forhold til miljøet!

Miljøstyrelsen skriver på deres hjemmesiden for to dage siden: Ny undersøgelse: Plastposen er bedst for miljøet!

Hvorfor vælger Miljøstyrelsen at kommunikere på en måde, der åbenlyst har ledt journalister til at formidle et overordnet helt forkert budskab, til yderligere skade for miljøet?

Hvorfor vælger stort set hele den samlede danske presse at formidle den lille del af rapporten, uden at skelne til rapportens virkelige konklusioner?

Vi skal fortsætte med at købe genbrugstasker frem for en gangs plastikposer: Det er det rigtige for miljøet! 

Kontakt gerne Mette Vinding (Re-bag) på tel. 51509405 e-mail: mv@re-bag.com for yderligere, eller kontakt Anders Damgaard (DTU) som er en af forfatterne til rapporten.

Af Mette Vinding, CSR ansvarlig i Re-bag A/S